A kerecsensólyom (Falco cherrug) védelme a Kárpát-medencében (LIFE06 NAT/H/000096)
Magyar  |  English  |  Slovenský  |  Română
Adatvédelem  |  Impresszum  |  Kapcsolat
Belépés
felhasználó
jelszó
belépésregisztrációjelszó
LIFE  :  eredmények  :  a kerecsensólyom  :  monitoring  :  letöltés  :  linkek  :  galéria  :  sajtószoba  :  jeladós madarak
Legfrissebb híreink
Szeptember 16-18. között került sor a kerecsensólyom-védelmi LIFE-Nature program záró konferenciájára Egerben. A konferencián, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett, és szakmailag az MME és Raptor Protection of Slovakia (RPS) által koordinált LIFE projekt eredményei mellett, a tíz országból érkezett, több mint hatvan résztvevő megismerhetett más, a faj európai elterjedési területén – elsősorban a környékbeli országokban – zajló kerecsensólyom-védelmi programokat is. (2010/09/23)
2009 októberének végén, egy műholdas jeladóval felszerelt kerecsensólyom, Dorottya, érkezett Nigerbe. A következő négy hónap nagy részét 25-50 kilométerre Zindertől észak-északkeletre töltötte (nagyjából Ész 14.00 Kh 09.00). A terület, ahol tartózkodott, javarészt sík, homokos terület. Az éves csapadék átlagban 300-400 mm. A fő termény a hausza gazdák által termesztett köles. A területhasználat másik fő típusa a pásztorkodás, amely a peul családokra jellemző. (2010/07/12)
Az EU LIFE Bizottsága támogatásra érdemesnek találta újabb kerecsenes pályázatunkat, amelynek célja egyrészt a jelenleg futó projekt tapasztalatainak átadása a román és bolgár kollégáknak, másrészt többek között a szigetelések folytatása a legveszélyesebb helyeken Magyarországon, és egy áramszolgáltató mint partner bevonásával Szlovákiában. A projekt keretében sor kerül a szélerőművek hatásának és a zsákmányállat összetétel vizsgálatára is. (2010/06/21)
Három hónap intenzív gyógyítás nem volt elegendő a sólyom megmentésére. Sajnos, a kerecsensólyom – egy világszerte veszélyeztetett faj példánya nem térhetett vissza a természetbe. A madár komoly műtéten esett át, azonban állapota nem javult és feltehetően bakteriális fertőzés következtében 2010 januárjának elején elpusztult. (2010/01/28)
Oldal letöltések száma: 1400262
Legutóbbi frissítés: 2014/04/28
Jeladós madarak  
A kerecsenek mozgása a Google térképen követhető nyomon. >>
További információk
A magyar-szlovák kerecsensólyom-védelmi LIFE-program keretében 2007-ben 10, 2008-ban pedig 20 fiatal kerecsensólyom lett felszerelve műholdas jeladóval. 2008. tavaszán 3 öreg madárra is jeladó került. Az akció célja, hogy megismerjük a kerecsenek kóborlási, vonulási szokásait, valamint felderítsük az időszakos megtelepedési, illetve telelőterületeket.

Az első évben két gyártó – a Microwave (www.microwavetelemetry.com) és a NorthStar (www.northstarst.com) – öt-öt 20grammos, napelemes adója segített követni a sólymok útját. A tapasztalatok alapján viszont, 2008-tól a beépített GPS egységgel is ellátott Microwave gyátmányú adókat használjuk. Ezek naponta többszöri és pontosabb helymeghatározást tesznek lehetővé.

Az első adók 2007-ben kerültek fel 10 fiatal kerecsensólyomra. Az eredmények messze felülmúlták a várakozásokat. A 10 fiatal madárból még 4 adója ad. Két madár valószínűleg elpusztult közvetlenül a kirepülés után, kettőnél pár hónap múlva szűnt meg az adás, ismeretlen okból. Az adatok alapján megtudtuk, hogy a fiatal kerecsenek egy része ősszel elhagyja a Kárpát-medencét. Az is kiderült, hogy a két életben maradt, jeladós hím jelentős távolságokra elkóborolt tavaszi hazatérésük után, míg mindkét két jelölt tojó tavasztól a Kárpát-medencében van.

2008-ban a projekt 3 mintaterületén 3 öreg hím került jelölésre, hogy megismerjük területhasználatukat a fiókanevelés időszakában. Mellettük még Magyarországon 17, Szlovákiában 3 madár lett felszerelve műholdas jeladóval.

2009-ben 10 fiatal madárra helyeztünk műholdas jeladót. A kerecsensólyom-védelmi LIFE program keretében 2009. június 6-án, Tiszanána közelében került fel az utolsó műholdas jeladó egy fiatal kerecsensólyomra.

Az alábbi oldalakon láthatók a jelölt madarak rövid leírással és egy fotóval, valamint a mozgásukról készült térképpel. A piros buborék a „H” betűvel jelöli a madár származási helyét.
2007-ben jelölt madarak
Ebben az évben 10 fiatal kerecsensólyom lett műholdas jeladóval felszerelve.
Barnabás (Hegyeshalom) >>
Dóra (Csákvár) >>
Emese (Dévaványa) >>
Koppány (Tiszavasvári) >>
Lehel (Jásztelek) >>
Lili (Sarud) >>
Tóni (Csákvár) >>
Viktória (Mezőnagymihály) >>
Vitéz (Apaj) >>
Zsuzsi (Sarud) >>
2008-ban jelölt madarak
Ebben az évben 3 öreg és 20 fiatal kerecsensólyom lett műholdas jeladóval felszerelve.
Anna (Stupava) >>
Bátor (Hajdúnánás) >>
Boglárka (Csákvár) >>
Bulcsú (Tiszanána) >>
Csanád (Dévaványa) >>
Csongor (Berettyóújfalu) >>
Éva (Apaj) >>
Fanni (Jásztelek) >>
Izabell (Csákvár) >>
Júlia (Hegyeshalom) >>
Kincső (Pusztaszer) >>
Konrád (Jásztelek) >>
Noémi (Apaj) >>
Rómeó (Hegyeshalom) >>
Romi (Brodské) >>
Torda (Hajdúnánás) >>
Tünde (Berettyóújfalu) >>
Vajk (Tiszanána) >>
Ványa (Dévaványa) >>
Viera (Kis-Kárpátok) >>
2009-ben jelölt madarak
2009-ben 13 fiatal madárra helyeztünk műholdas jeladót. A kerecsensólyom-védelmi LIFE program keretében 2009. június 6-án, Tiszanána közelében került fel az utolsó műholdas jeladó egy fiatal kerecsensólyomra.
Farkas (Mezőgyán) >>
Lívia (Csákvár) >>
Gyula (Gyulaháza) >>
Dorottya (Jászboldogháza) >>
Ajsa (Szeged) >>
Piros (Mosonszolnok) >>
Bandi (Tiszanána) >>
Nikola (Dévaványa) >>
Attila (Dávod) >>
Karcsi (Apaj) >>
Simona (Zavar) >>
Lucia (Vlčkovce) >>
Čertica (Opoj) >>
2010-ben jelölt madarak
2010-ben 2 fiatal madárra helyeztünk műholdas jeladót.
Edit (Hegyeshalom) >>
Erika (Hegyeshalom) >>
© A kerecsensólyom (Falco cherrug) védelme a Kárpát-medencében (LIFE06 NAT/H/000096)
Az oldalon található információk és adatok program tulajdonát képezik, azok és részeik bármilyen
formában való utánközlése vagy felhasználása kizárólag a programvezető írásos engedélyével lehetséges.